Bokhäck,  Formklippta,  Häckväxter,  växter

Häckväxter – Smyckande eller Praktiska

Det första man bör tänka på förutom det uppenbara med växtzoner och vad man har för sorts förhållanden i jorden, är om man vill ha något som är först och främst vackert/smyckande eller praktiskt som exempelvis rumsindelare eller insiktsskydd. Så i den här artikeln tar jag upp i ett antal punkter de stora skillnaderna mellan dessa två sorters häckväxter.

Friväxande

Denna sorts häckväxter kan vara både smyckande och samtidigt ge ett bra insynsskydd. Däremot måste man tänka på att de kan bli ganska stora och har man en ganska liten trädgård är risken att de tar upp en för stor yta. Exempel på de friväxande är: Syrener, Brabant, Bokhäck, Tuja och Lagerhägg Etna.

Vind/Insikts/Bullerskydd

Har man många grannar med hus nära eller mycket folk som är förbi ens tomt dagligen kan det vara skönt med att få ha lite privat i sin trädgård och då passar exempelvis Häggmispel utmärkt för detta syfte. Överlag så skyddar denna typ av häckar vare sig det gäller blickar inåt, starka vindar(exempelvis om man bor nära vatten) och mot buller från gatorna.

Formklippta

Om man till skillnad från de med stora trädgårdar inte har lika mycket plats kan man med stor fördel, plantera häckväxter som passar utmärkt att formklippas såsom måbärshäck eller avenbok. Värderar man prydlighet högt så ger de formklippta ett starkt intryck av detta.

Smyckande

För att en häck ska vara smyckande är det antingen blommor eller en speciell färg i barren som krävs. I denna kategori hittar man exempelvis rododendron och praktspirea bland de högre sorterna. Och som exempel ölandstok och vresos bland de lägre sorterna.

Sammanfattningsvis finns det något för alla bland de sorters häckväxter som finns på den svenska marknaden och med all säkerhet än fler än de jag tagit upp här ovanför. Det gäller bara att söka efter det man värderar mest helt enkelt.

Kommentera